Select Page

Dne 27. 1. 2021 smo imeli naravoslovni dan z naslovom Fosili in fosilizacija. Vsa navodila smo dobili že zjutraj na videokonferenci, naloge pa so nas čakale v spletni učilnici.

Ali veste, kaj so fosili? To so okamenine oz. ohranjeni ostanki živali in rastlin iz prejšnjih geoloških obdobij. Gre za neke vrste dokazov, da so nekoč obstajala živa bitja in rastline določene vrste. Najdemo jih v obliki odtisov, okamnin ali sledov. Vse to in še več o samih fosilih smo izvedeli iz videoposnetka, ki smo si ga ogledali in odgovorili na nekaj vprašanj. Nadaljevali smo z risanjem stripa o fosilizaciji. Tukaj smo imeli proste roke, saj smo si lahko izbrali katerokoli žival ali rastlino ter se odločili za posamezno fosilizacijo. Jaz sem narisala fosil dinozavra, ki je nastal po padcu kometa na Zemljo.

Po risanju sem se hitro oblekla, saj je sledila naslednja naloga, ki je bila na začetku športno obarvana. S sestrico sva odšli v bližnji gozd, nabrali nekaj prsti, listov in praproti. Doma sem naredila slano testo, ki sem mu dodala pest nabrane prsti in vanj začela odtiskavati nabrane izdelke, saj sem hotela narediti odtis fosila. Najtežje sem odtisnila drevesne liste in praprot, saj so se hitro prijeli na testo, njihov odtis pa je bil bolj slab. Poskusila sem odtisniti še polžjo hišico in školjko, pri katerih je bil odtis vidnejši.

Zelo všeč pa mi je bila naloga, kjer smo morali navesti fosile v svojem kraju ali okolici. Ker poznam eno res bogato nahajališče fosilov (školjk in polžev), ki jih lahko najdete na tem območju že na krajšem sprehodu, če le dobro opazujete, res priporočam ogled.Najprej bom predstavila fosile v našem vinogradu, ki ga imamo v Šentjerneju, natančneje se kraju reče Ivanji dol oz. Vajndol. Tu je res bogato fosilno nahajališče; tu so ostanki lupin polžev ali školjk. Fosili so dokaz, da je ta del Dolenjske pred 15 milijoni let preplavljalo Panonsko morje. Posebno pozornost si zasluži najznamenitejši polž Pereiraea gervaisi, ki ga prepoznamo po bogati, z dolgimi izrastki okrašeni porcelanasti hiši. Predstavljen pa je tudi zob morskega psa vrste Carcharocles megalodon iz neposredne okolice, ki je pripadal največjemu morskemu psu v Zemljini geološki zgodovini.

Naravne znamenitosti mojega domačega kraja so nedvomno lehnjakovi pragovi. Krka je edina večja reka v Sloveniji, ki odlaga lehnjak. Najlepši in najbolj številčni so na območju med Dvorom in Gornjim Kotom ter med Zagradcem in Žužemberkom.Fosile v Sloveniji najdemo samo v sedimentnih kamninah. Sem spadajo apnenci, laporovci, gline, dolomiti, peščenjaki itd. Najbolj primerna mesta za iskanje fosilov so bregovi rek in potokov, useki ob morski obali, cestni useki … Pomembna nahajališča fosilov v Sloveniji pa so še Podlipoglav, okolica Slovenskih Konjic, Bela Cerkev, Zagorje ob Savi, Pohorje …Zadnja naloga pa nas je spraševala, ali vemo, kaj pomeni fraza, če nekomu rečemo: »Ti si fosil.« Seveda vemo, uporablja se, ko za nekoga rečemo, da je zastarel, star, čeprav mislim, da se je ne uporablja več veliko, saj so nekateri starejši včasih še bolj tehnično iznajdljivi in vešči sodobne tehnologije kot mladi.Dejavnosti sem zaključila pred 12. uro, jih naložila v spletno učilnico, nato pa smo se ponovno dobili na videokonferenci. Učiteljica ga. Klara Legan nas je zelo pohvalila za oddane izdelke, kar nam je dalo še večjo motivacijo za naprej. Ta dan smo res dodobra izkoristili. Želim si, da bi bilo še več takšnih aktivnih dopoldnevov.

Lana Štrasberger, 7. b

Iza BRADAČ, Pia Pintar, Marija Travnik, Klavdija Maver

 

 

(Skupno 263 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost