Vsak tretji petek v novembru obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk. Opominja nas na pomen polnovrednega zajtrka ter zdrave prehrane, hkrati pa otrokom zagotavlja hrano iz lokalnega okolja.Tudi tokrat so vsi predšolski in osnovnošolski otroci v petek, 15. 11. 2024, pozajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo: maslo, mleko, kruh, med in jabolko. V ta namen smo med svojo sredino povabili direktorja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Janeza Pirca, župana Jožeta Papeža, občinsko administratorko Natašo Blatnik, predstavnico Društva kmečkih žena Cvetko Lavka ter čebelarko Tončko Smuk.
Med so pridelali mladi čebelarji na PŠ Dvor, kar 19 kg pa so nam ga donirali tudi lokalni čebelarji (Mihael Potočar, Roman Setnikar, Srečko Gliha, Jože Jaklič, Tončka Smuk, Nevenka Urbančič, družina Iskra in Jože Hrovat). BIO kruh, nam je dostavila pekarna Iz krušne peči. Bio jabolka nam je dostavila kmetija Bregar iz Znojil, maslo in mleko pa nam je dostavila kmetija Maver iz Češnjic pri Zagradcu.
Na Osnovni šoli Žužemberk, smo se v tednu pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom (11.11.-15.11.2024) posvetili zdravemu prehranjevanju, slovenski hrani ter domačemu sadju in zelenjavi. V vseh razredih so potekale številne aktivnosti (kuhanje tradicionalnih jedi, priprava domačih mlečnih izdelkov, pogovori o pomenu zajtrka in lokalni pridelavi hrane, obisk čebelarke, ogledi filmov, izdelava panjskih končnic, obisk čebelnjaka in pogovori o čebelah, peka medenjakov, obisk šolske kuhinje ter pogovori s kuharicami, peka kruha, okrasitev učilnic), ki so se odvijale v okviru pouka, pri razredni uri ali kot dnevi dejavnosti. Cel teden pa smo posvetili tudi projektu »Teden slovenske hrane«.
Dogodek je bil odlična priložnost, da učence opozorimo na pomembnost uživanja lokalno pridelane hrane, zdravega načina življenja in spoštovanja do naših kmetov. S skupnimi prizadevanji smo še enkrat dokazali, da so lokalna živila najboljša izbira za naše zdravje in okolje. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in gostom, ki so pripomogli k uspešni izvedbi tega čudovitega dogodka. Iskrena hvala tudi predsedniku ČD Dvor, gospodu Romanu Setnikarju, ki je spodbudil lokalne čebelarje, za donacijo medu.
“HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!”
Nina Kocjančič
Avtorica: Nina Kocjančič
Fotografije: Nina Kocjančič