Select Page

Prof. dr. Anton Kuhelj

kuhelj

Akademik, diplomirani inženir (Opčine pri Trstu, 1902 – Ljubljana, 1980), vodilni slovenski strokovnjak za tehnično in teoretično mehaniko, aerodinamiko in praktično aviatiko

Njegov oče Anton Kuhelj, rojen na Vrhovem pri Žužemberku, je šel za kruhom v Trst in si tu ustvaril družino. Najstarejši Anton je že kot otrok kazal veliko zanimanje za letalstvo. Gimnazijo je obiskoval v Trstu in Kranju, diplomiral l. 1927 na elektrotehniškem oddelku tehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Doktoriral je l. 1936 z disertacijo »O elastičnosti kovinskih plošč«, postal profesor in dekan tehniške fakultete. Leta 1961 je bil izvoljen za predsednika SAZU. Od l. 1954 – 56 je bil rektor Univerze v Ljubljani, nato pa prorektor.
Njegovo znanstveno – raziskovalno in pedagoško delo je obsežno. Svoje prvo letalo »Janez« – akrobatski dvokrilec enosed – je konstruiral v letih 1933 – 1935. Sledilo mu je še pet letal. Bil je vodilni jugoslovanski strokovnjak za zrakoplovstvo.
Predaval je na različnih tehničnih fakultetah. Svoje raziskovalno delo je usmeril na področje mehanike tekočin in gradnje turbin. Z referati je sodeloval na številnih tujih in domačih posvetovanjih. Slovel je kot odličen predavatelj neupogljivega značaja in širokega srca.
Napisal je številne znanstvene članke in razprave ter tri poljudnoznanstvene knjige: Tehnika v vsakdanjem življenju I., II. in leto 2000.
Za svoje strokovno delo je prejel zlati venec (1975), red zaslug za narod z zlato zvezdo (1965), Kidričevo nagrado za življenjsko delo (1973) in druga priznanja.
Umrl je l. 1980 v Ljubljani. Pokopan je na Žalah.
V Muzeju znanih Suhokranjcev v OŠ Žužemberk je bil l. 2004 odkrit njegov bronasti relief, delo mag. A. Vidrgar, v vitrinah pa razstavljeni dokumenti, rokopis, dela in orodja – darilo družine Kuhelj.
Na Vrhovem še živi rod Kuhljevega očeta Antona.

 

(Skupno 367 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

17. 11. 2010

Dostopnost