Select Page

Franc Požun

franc požun

Franc Požun (Podgorje, 1895 – Žužemberk, 1942),

zborovodja, skladatelj in organist

Rodil se je v Podgorju l. 1895. Njegov oče Ludvik je bil organist v župnijski cerkvi sv. Lenarta, mama Elizabeta pa je izhajala iz meščanske (odvetniške) družine.

Obiskoval je dvorazredno občo ljudsko šolo v Zabukovju oz. Zagorju. Šolanje je nadaljeval v Celju, kjer je naredil orglarsko šolo in nadaljeval očetovo poklicno pot. Po prvi svetovni vojni se je predal svojemu poklicu. Prve delovne izkušnje v igranju na orgle je nabiral v Smledniku. Leta 1922 je prišel v Žužemberk, na mesto organista. Leta 1923 se je poročil z domačinko, Žlajpahovo Marijo (Kastelic).

Bil je vsestranski umetnik: pevovodja, zborovodja, organist v farni cerkvi svetih Mohorja in Fortunata, kapelnik domače pihalne godbe, tudi pedagoški delavec in komponist.

Prištevali so ga med najboljše organiste v ljubljanski škofiji. Prirejal je samostojne koncerte, na katerih so se predstavili pevski zbori, ki so običajno prepevali zahtevnejše pesmi.  V času zborovskega petja je z zborom priredil tri svetne koncerte. Nastopal je pri vsaki prireditvi Prosvetnega društva, na kakšni domači slavnosti ali podoknici. Poleg tega pa je sprejel tudi delo v Hranilnici in posojilnici. Kot zastopnik Vzajemne zavarovalnice je neutrudno delal, tako da je skoraj vsako hišo v dveh župnijah zavaroval pri domačem zavodu.

Znanih je le nekaj njegovih cerkvenih pesmi: Na križu, Božansko sonce in Večerna pesem Mariji. Ubit je bil l. 1942 na avtobusu. Pokopan je v Žužemberku. Njegovi otroci in njihovi potomci živijo v Žužemberku, v Ljubljani in Črnomlju.

15. februarja 1997 so mladi Zabukovja ustanovili mladinski pevski zbor in preimenovali kulturno društvo v Kulturno društvo Franc Požun Zabukovje.

Za znanega Suhokranjca je bil razglašen leta 2010.

 

 

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

26. 8. 2016

Dostopnost