Select Page

Frank Lausche/Lovše

Frank Lausche/Lovše (Cleveland, 1895 – Cleveland, 1990),

ameriški senator, guverner Ohia in župan Clevelanda

Frank Lovše velja za najpomembnejšega ameriškega politika slovenskega rodu. Rodil se je slovenskima staršema Lojzetu Lovšetu iz Hinj in Francki Milavec iz Dvorske vasi pri Velikih Laščah, in sicer 14. 11. 1895 v Clevelandu, v družini z 10 otroki.

Po očetovi prezgodnji smrti je kot najstarejši pomagal materi pri preživljanju številne družine. Šolal se je v slovenski šoli župnije sv. Vida v Clevelandu, uspešno doštudiral pravo in postal odvetnik. Kmalu je vstopil v politiko. Bil je prvi slovenski župan Clevelanda, izvoljen kar trikrat, petkrat pa guverner zvezne države Ohio, prvi slovenski in prvi katoliški guverner v politični zgodovini ZDA. Med leti 1957 in 1969 je bil dvakrat izvoljen za senatorja in predlagan celo za podpredsednika ZDA.

Lovše je veljal za neodvisnega demokrata, človeka močnih prepričanj, ki si je pridobil ugled z izjemno pravičnostjo, iskrenostjo in odlično retoriko. Ponosen je bil na svoje slovensko poreklo. Zagovarjal je družinske vrednote, svobodo in človekove pravice. Pomagal je stotinam emigrantov v ZDA, posebno Slovencem. Govoril in pisal je tekoče slovensko. Prištevajo ga med legendarne politike in ga primerjajo z Lincolnom.

Že za časa njegovega življenja so po njem poimenovali poslovno stavbo v Clevelandu (Lausche State Office Building) in ulico.

Papež Janez Pavel II. ga je kot zglednega katolika imenoval za »viteza malteškega reda«. O Franku Lovšetu je napisanih več knjig v angleščini. Pokopan je v Clevelandu.

V Hinjah in po Sloveniji še živijo njegovi sorodniki. Med znane Suhokranjce je bil uvrščen l. 2015.

Leta 2016 je bila v OŠ Prevole izdelana raziskovalna naloga o Franku Lovšetu, v preddverju šole pa odkrita spominska plošča. Leta 2016 je bil v Parku znanih Suhokranjcev odkrit njegov bronasti relief, delo kiparke A. Vidrgar.

Leta 2017 je bila na domači hiši njegovega očeta Alojza Lovšeta odkrita spominska plošča Franku Lauschetu, delo kiparke Alenke Vidrgar. Postavili so jo krajani Hinj.

(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

6. 11. 2018

Dostopnost