Select Page

grof Andrej Turjaški

grof turjaski

grof Andrej Turjaški (Žužemberk, 1557 – Karlovec, 1594),

vojskovodja, zmagovalec bitke pri Sisku (1593)

Grof Andrej Turjaški se je rodil l. 1557 v gradu Žužemberk staršema Volfu Engelbertu Auerspergu plemenitemu in Ani, roj. Lamberg, plemeniti.

Po prezgodnji smrti staršev je postal njegov varuh sorodnik Vajkard Turjaški s Turjaka. Študiral je v Tübingenu, Padovi in Bologni. Po univerzitetnem študiju je veliko potoval in se uril v vojaških veščinah ter se kmalu odlikoval v vojaških akcijah proti Turkom. L. 1579 ga je nadvojvoda Karel imenoval za vrhovnega poveljnika Vojne Krajine. Dobil je vzdevek Kranjski Ahil in Strah Turkov.

V tem času so se okrepili turški napadi proti zahodnemu Balkanu. V znameniti bitki pri Sisku (22. 6. 1593) je krščanska vojska premagala trikrat številnejšo turško. Eden od poveljnikov zmagovalne strani je bil grof Andrej Turjaški. Zmaga pri Sisku je odmevala po vsem cesarstvu. A. Turjaškega je osebno pohvalil papež Klemen VIII.

Grof A. Turjaški je nepičakovano umrl; bil je eden zadnjih članov šumberško-žužemberške veje Auerspergov, ki je v začetku 17. stol. izumrla, njena posest pa se je združila z glavno vejo na Turjaku.

Med znane Suhokranjce je bil uvrščen l. 2015.

(Skupno 698 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

26. 8. 2016

Dostopnost