Select Page

dr. Gregorij Pečjak

dr. Gregorij Pečjak (Hinje, 1867 – Ljubljana, 1961),

dr. teologije, duhovnik, pisatelj

Dr. Gregorij Pečjak se je rodil 11. 3. 1867 v Hinjah. Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu in Ljubljani. Najprej je študiral matematiko, nato teologijo v Ljubljani in Innsbrucku, kjer je tudi doktoriral.

Kot kaplan je služboval v Žužemberku in v Ljubljani, kar 32 let pa je poučeval verouk na II. Državni realni gimnaziji v Ljubljani. Poskušal se je v pesništvu in pisateljevanju. Razvil je dobro premišljen načrt za izpopolnitev in dvig nabožnega slovstva in opravil na tem področju veliko dela: pomagal je prirediti Sveto pismo nove zaveze, poslovenil Rimski obrednik, sestavil molitvenik Večno življenje. Kot predsednik Društva slovenskih katehetov si je prizadeval za izdajo katehetskih šolskih knjig, spisal dva učbenika za srednje šole. Bil je sodnik škofijskega cerkvenega sodišča, častni konzistorijalni svetnik, častni kanonik in predsednik Ljudske kuhinje.

Strokovno se je odlikoval po globokem teološkem znanju, imel je tenak čut za jezik in je bil cenjen ter priljubljen učitelj, ki je nesebično skrbel tudi za hrano in stanovanje revnih dijakov.

Umrl je l. 1961 v Ljubljani, kjer je tudi pokopan.

Njegovi sorodniki živijo po različnih krajih Slovenije.

OŠ Prevole je dr. Gregoriju Pečjaku l. 2011 postavila spominsko ploščo v preddverju šole in o njem izdelala raziskovalno nalogo.

Med znane Suhokranjce je bil uvrščen l. 2015.

(Skupno 322 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

6. 11. 2018

Dostopnost