Select Page

Sunita L. Williams

sunita

Sunita L. Williams (Ohio, 1965),

ameriška astronavtka slovenskega rodu,

po prababici Suhokranjka iz Šmihela pri Žužemberku

Odraščala je v Massachusettsu. Oče, dr. Deepak Pandyo, je priseljenec iz Indije, ki je postal harvaradski raziskovalec in profesor. Mama, Bonnie Pandya Zalokar, ima slovenske korenine. Na podlagi družinskega drevesa ugotavljamo, da je bila prababica Sunite L. Williams Uršula Jančar, roj. 1883 v Šmihelu, hči Jakoba Jančarja in Ane Vidmar, slovenska izseljenka v ZDA, kjer si je ustvarila družino in umrla l. 1944 v Clevelandu. V Šmihelu živi edini potomec te družine g. Stane Jančar, roj. l. 1939.

Po končani srednji šoli v mestecu Needham se je Sunita najprej zanimala za študij veterine. Nato se je odločila, da bo odšla študirat na elitno državno akademijo. Znotraj akademije se je odločila za pilotsko šolo. Leta 1987 je končala študij fizike, leta 1995 pa magisterij iz inženirske uprave na Tehnološkem inštitutu na Floridi.

Postala je poskusni pilot za več vrst helikopterjev in letal. Tam se je prvič srečala z Naso. Leta 1998 je bila sprejeta na urjenje za astronavte v okviru Nase v Ameriki in nato še v Rusiji.

Z možem sedaj živita v Oregonu. Njen prosti čas izpolnjujejo športi: tek, plavanje, kolesarjenje, triatlon in jadranje. Je tudi članica Dvorane slavnih veteranov države Ohio. Nasa jo je izbrala za astronavtko leta 1998. Leta 2002 so ji dodelili vesoljsko misijo. Konec leta 2006 je z vesoljskim plovilom Discovery skupaj s šestimi člani posadke poletela na Mednarodno vesoljsko postajo in tam preživela 195 dni (šest mesecev).

Za znano Suhokranjko je bila razglašena leta 2011.

(Skupno 313 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

26. 8. 2016

Dostopnost