Že tri leta zapored je 24. april dan, namenjen tematiki zavržene hrane. Letos je Vlada RS tudi uradno sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane. Ključni namen aktivnosti ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane je slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni, ter ozaveščati o pomenu preudarnega načrtovanja nakupov.
Ob tem dnevu je ključno širiti pomembno sporočilo, da je hrana vrednota in da moramo z njo tako tudi ravnati.
ALI STE VEDELI:
- V Sloveniji vsako leto zavržemo 140 000 kg hrane.
- Prebivalec Slovenije v enem letu zavrže 68 kg hrane.
- 52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih.
- 33 % hrane, ki jo kupimo konča v smeteh.
- Na svetu vržemo stran toliko odvečne, pretečene ali celo sveže hrane, kot je pridelamo na predelovalni površini, veliki za kar 635 Slovenij!
Več informacij:
https://www.gov.si/novice/2022-04-22-dan-brez-zavrzene-hrane/
Na naši šoli ta dan sploh nismo imeli odpadne hrane.
BRAVO UČENCI OŠ ŽUŽEMBERK
Nina Kocjančič, org. prehrane