Select Page

Že tri leta zapored je 24. april dan, namenjen tematiki zavržene hrane. Letos je Vlada RS tudi uradno sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane. Ključni namen aktivnosti ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane je slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni, ter ozaveščati o pomenu preudarnega načrtovanja nakupov.

Ob tem dnevu je ključno širiti pomembno sporočilo, da je hrana vrednota in da moramo z njo tako tudi ravnati.

ALI STE VEDELI:

  • V Sloveniji vsako leto zavržemo 140 000 kg hrane.
  • Prebivalec Slovenije v enem letu zavrže 68 kg hrane.
  • 52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih.
  • 33 % hrane, ki jo kupimo konča v smeteh.
  • Na svetu vržemo stran toliko odvečne, pretečene ali celo sveže hrane, kot je pridelamo na predelovalni površini, veliki za kar 635 Slovenij!

Več informacij:

https://www.gov.si/novice/2022-04-22-dan-brez-zavrzene-hrane/

Na naši šoli ta dan sploh nismo imeli odpadne hrane.

BRAVO UČENCI OŠ ŽUŽEMBERK

Nina Kocjančič, org. prehrane

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost