V okviru dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila vlada Republike Slovenije, poteka v šolah in vrtcih po Sloveniji projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Opominja na pomen polnovrednega zajtrka ter zdrave prehrane, hkrati pa otrokom zagotavlja hrano iz lokalnega okolja.Tudi tokrat so vsi predšolski in osnovnošolski otroci v petek 19. 11. 2021, pozajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo: maslo, mleko, kruh, med in jabolko. Med nam je dostavil gospod Matjaž Kužnik, donirali pa so nam ga tudi lokalni čebelarji (Miha Potočar, Roman Setnikar, Jože Hrovat, Ciril Glavič). BIO pirin kruh nam je dostavila pekarna Iz krušne peči. Maslo in mleko pa nam je dostavila kmetija Maver iz Češnjic pri Zagradcu. Na Osnovni šoli Žužemberk in v Vrtcu Sonček, smo se v tednu pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom (15.11.-19.11.2021) posvetili zdravemu prehranjevanju, slovenski hrani ter domačemu sadju in zelenjavi. Na šoli in v vrtcu, so v vseh oddelkih potekale številne aktivnosti (kuhanje jote, pogovori o pomenu zajtrka in lokalni pridelavi hrane, obisk čebelarke, ogledi filmov, izdelava panjskih končnic, obisk čebelnjaka in pogovori o čebelah, peka medenjakov, stojnica s tradicionalnimi slovenskimi jedmi, obisk šolske in vrtčevske kuhinje ter pogovori s kuharicami, peka kruha, okrasitev učilnic…..) ki so se odvijale v okviru pouka, pri razredni uri ali kot dnevi dejavnosti. V jedilnik smo vključili tradicionalno slovensko kosilo, pridelano z lokalno zelenjavo. Učenci so v sklopu projekta Otroci otrokom pripravimo zdrav tradicionalni obrok, za vse učence šole pripravili joto. V PŠ Dvor so v sklopu čebelarskega krožka in sodelovanja z čebelarskim društvom Straža-Dolenjske Toplice, postavili čebelarsko razstavo, ki sta jo pripravila predsednik omenjenega društva, gospod Tone Andrejčič in čebelar Miha Potočar.
»HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!«
Fotografije: Irena Prodanič Vasič, Alenka Pavlin, Petra Avguštin in Nina Kocjančič
Zapisala: Nina Kocjančič